FAQ

Hieronder vind je alle antwoorden op de veelgestelde vragen (frequently asked questions) rondom podcasts.

Een podcast is een gratis audioprogramma dat altijd en overal via internet beluisterd kan worden. De meeste podcasts verschijnen als serie, waar de luisteraar zich op kan abonneren. De vorm van een podcast kan enorm variëren, net als bij een radio- of televisieprogramma. Je hebt informatieve podcasts, tafelgesprekken met een presentator en gasten, hoorspelen, discussieprogramma’s, detectiveseries, enz.

Van jong tot oud, voor iedereen is er wel een interessante podcast te vinden. Er zijn podcasts voor verdieping, voor informatie en voor vermaak. Het enige dat je nodig hebt is toegang tot internet en een koptelefoon of speaker.

Podcasts zijn altijd gratis en vrij toegankelijk voor iedereen. Mensen die een podcast aanzetten, kiezen er bewust een uit op een moment dat het hen uitkomt. Een podcast leent zich niet voor zappen of doorklikken, maar juist voor aandachtig luisteren. Doordat het om audio gaat, worden podcasts op allerlei plekken beluisterd, zoals in de auto, trein of bus, of tijdens het sporten of klussen.

Er is geen gouden regel voor de lengte van één podcastaflevering. Er bestaan podcasts van 5 minuten, maar ook van van 3 uur. Meestal ligt de duur van een aflevering tussen de 20 en 60 minuten.
Het aantal afleveringen per een serie verschilt ook enorm. Wel hebben de afleveringen binnen één serie meestal ongeveer dezelfde lengte.
Wij kunnen je helpen bij het bepalen van het aantal en de duur van de afleveringen.

Wekelijkse podcasts zijn het gangbaarst, maar de frequentie hangt altijd af van je doel. Voor een nieuwswebsite is het logisch om dagelijks een aflevering uit te brengen, voor bedrijven kan één of twee keer per maand voldoende zijn. Wel raden wij aan een vaste frequentie aan te houden. Zolang de luisteraars maar weten wanneer ze een nieuwe aflevering kunnen verwachten, zit je altijd goed.

De meeste podcasts beginnen met een vast intro en eindigen met een vast outro. Onder een intro verstaan we in dit geval een herkenbaar stukje muziek, al dan niet voorzien van een voice-over die de titel uitspreekt en/of de presentatoren aankondigt. Een vast intro biedt herkenning, denk maar aan televisieprogramma’s. Een outro heeft hetzelfde doel, maar kan ook een call to action zijn; de luisteraar wordt gevraagd zich te abonneren of een review achter te laten. Een andere mogelijkheid is een vooruitblik naar de volgende aflevering. 

Verdieping en vermaak zijn de bekendste vormen, maar podcasts worden door bedrijven en instellingen ook graag gebruikt voor bijvoorbeeld marketing- en recruitmentdoeleinden. Of voor verbinding op de werkvloer en educatie binnen het bedrijf. 

​De uitstraling van je artwork moet passen bij wat je uit wilt stralen. In ieder geval moet het herkenbaar en duidelijk leesbaar zijn. Wat goed werkt zijn relatief eenvoudige ontwerpen met frisse kleuren, heldere lettertypes en hoge resolutie foto’s, zodat het artwork zelfs als kleine thumbnail herkenbaar blijft.

Een hosting site regelt vier dingen: Ten eerste biedt het online opslag aan waar de audio van jouw podcast wordt opgeslagen. Vervolgens zorgt een hosting site ervoor dat jouw podcast vindbaar is in de verschillende podcasts apps (Apple Podcasts, Stitcher, Overcast, Podkicker, Castro, Spotify, enz). Ten derde creëert de hosting site een RSS feed voor jouw podcast. Deze feed/link gebruik je om jouw podcast op alle mogelijke plekken te kunnen delen. Vervolgens krijgt de luisteraar daar in zijn podcast-app een notificatie van. Als laatste biedt een hosting site vaak een eigen player, waarmee je jouw podcast kunt delen op je eigen website.

Dit verschilt per podcast en doelgroep, maar over het algemeen raden wij een minimum van drie afleveringen aan voordat je live gaat met jouw podcast. Hiermee heb je genoeg content om een buffer op te bouwen voordat de nieuwe afleveringen af moeten zijn.

Hieronder vind je een overzicht van de bekendste podcast apps:

Apple Podcasts (iOS, macOS)
Google Podcasts (Android)
iTunes (iOS, macOS, Windows)
Spotify (Android, iOS, macOS, Windows)
Stitcher (iOS, Android, macOS & Windows via webbrowser)
Podcast Republic (Android)
BeyondPod (Android)
Overcast (iOS)
TuneIn (Android, iOS, macOS, Windows)
Soundcloud (Android, iOS, macOS, Windows)
Grover (Windows)